Lav din egen hjemmelavede saltkaramel med kaffe

Hjemmelavet saltkaramel med kaffe smager fantastisk! Både til hygge om aftenen eller til kaffen med familien.

Jeg lavede det lige før juleaften for der var fløden billig og så var karamellen klar til julefrokoster og nytår.

Ingredienser:

1 liter piskefløde
500 gram sukker
250 gram glukosesirup
5 spsk. hele kaffebønner
4 tsk. flagesalt

Fremgangsmåde:

1: Kom piskefløde og hele kaffebønner i en kasserolle og giv fløden et opkog. Sluk når fløden er kogt op og lad det stå i 10 minutter.

2: Vej 500 gram sukker og 250 gram glukosesirup af i en tykbundet gryde.
Det skal minimum være en 4-liters gryde da massen ”rejser sig” meget under kogning.

3: Når fløden har kølet i ca. 10 minutter, hældes den kogte fløde i gryden med sukker og glukosesirup igennem en si.

4: Varm forsigtigt det hele op indtil det begynder at koge og rør forsigtigt i gryden en gang imellem under opvarmning for at undgå at brænde fløden og sukkeret.

5: Når massen koger, vil den begynde at ”rejse sig” og fylde meget mere i gryden. Skrue ned for varmen, men ikke så meget at massen ikke kan ”holde sig oppe”.

6: Massen skal nu koge i ca. 45-60 minutter. Undgå at røre i den for tit.

7: Efter 45-60 minutter vil massen falde sammen igen og blive meget tyk og brun.
Fortsæt med at koge massen ind indtil du kan se den begynder at karamellisere når du rører i gryden.

8: Stil gryden til afkøling og vent med at hælde i form indtil det er kølet en del ned. Under afkøling tilsættes 2-3 tsk. flagesalt som røres i massen.

9: Når massen er kølet ned, hældes det i en form, beklædt med bagepapir, på ca. 20×30 cm.

10: Strå flagesalt (og evt. hele kaffebønner) ud over for at pynte og stil herefter til afkøling i køleskab.

Værsgo, du har nu din egen hjemmelavede saltkaramel med kaffe!

OBS:

Lad ikke grydeskeen ligge i massen under kogning – den kan ikke tåle varmen!

Får du massen på dig bliver den ved med at brænde – kold vand med det samme!

Leave a Reply